Unul dintre cele mai rare mamifere din lume s-a născut la o grădină zoologică din această țară: Ce știm despre animal VIDEO

de: Ozana Mazilu
05 12. 2023

Unul dintre cele mai rare mamifere din lume, un rinocer negru, tocmai s-a născut la o grădină zoologică din Anglia, iar filmările sunt uluitoare.

Unul dintre cele mai rare mamifere

Într-un comunicat de presă recent, îngrijitorii grădinii zoologice de la Chester Zoo din Cheshire, Anglia, au spus următoarele: „Așteptam cu nerăbdare această naștere de 15 luni lungi și, deoarece este destul de neobișnuit ca un rinocer să nască în timpul zilei, chiar nu ne așteptam să se întâmple chiar în fața noastră, în timp ce ne desfășuram ziua”.

Noul rinocer nu a primit încă un nume, dar mama lui se numește Zuri. Evison spune că este sănătos, bine hrănit și „foarte curios și plin de energie”.

Specia sa în ansamblu suferă, însă. Rinocerii negri (Diceros bicornis) din Africa obișnuiau să fie zeci de mii, și totuși, astăzi, mai sunt doar aproximativ 6.500 de exemplare în sălbăticie.

Vezi și: Cel mai bizar experiment. De ce 12 rinoceri au fost ridicați cu macaraua și ținuți cu capul în jos

Mai multe subspecii au dispărut deja, iar cele mai multe dintre cele care încă există sunt pe cale critică de dispariție din cauza braconajului în curs și a pierderii habitatului.

„Din păcate, aceasta este o specie care, de mai bine de un secol, a fost vânată și braconată pentru corn, înainte de a fi vândută pe piețele ilegale pentru animale sălbatice”, spun cei la grădina zoologică.

„Sosirea acestui prețios nou-născut este un alt pas pozitiv în protejarea speciei, ceea ce se străduiește să facă programul de reproducere a speciilor pe cale de dispariție în grădinile zoologice europene, din care facem parte”.

Rinocerul negru, pe cale de dispariție

Experții de la Grădina Zoologică Chester cresc de ani de zile rinoceri negri, într-o încercare de cooperare cu alte grădini zoologice europene de a menține o populație sănătoasă genetic de rinoceri negri în Africa.

Unul dintre trucurile pentru succesul grădinii zoologice din Chester este monitorizarea atentă a hormonilor reproductivi din bălegarul de rinocer. Acesta este modul în care îngrijitorii grădinii zoologice își dau seama cu ce masculi și femele ar trebui să se întâlnească și când.

În 2019, oficialii de la Grădina Zoologică Chester au contribuit la facilitarea unui proiect ambițios care a returnat un grup mare de rinoceri negri estici, crescuți la grădinile zoologice europene, într-un parc național din Rwanda. Astăzi, mai puțin de 600 de rinoceri negri estici se găsesc în Kenya, Tanzania și Rwanda. În timp ce aceste populații par să crească încet după implementarea măsurilor intense de protecție, timpul nu este de partea speciei.

Vezi și: Acest animal va fi creat în laborator: cum salvează specia oamenii de știință